Graag zien we u regelmatig voor een periodieke controle. Tijdens dit bezoek nemen we de dagelijkse mondverzorging met u door, zodat uw gebit en mond gezond blijven. Indien nodig maken wij een afspraak voor een behandeling. Ook vertelt de tandarts u over:

  • de te verwachten resultaten
  • de risico´s van een behandeling
  • het aantal behandelingen
  • de duur van de behandelingen

De ingrepen bespreken we direct met u en indien nodig maken we een afspraak voor behandeling. U kunt daarbij denken aan een eenvoudige gebitsreiniging of het plaatsen van een vulling. Bij uitgebreide behandelingen informeren wij u schriftelijk over de kosten. Wij doen dit in elk geval altijd voor behandelingen vanaf 150 euro. Na uw instemming voeren we de afgesproken behandeling uit. Bij tarieven vindt u meer informatie over de kosten van behandelingen, facturatie en de betalingsmogelijkheden.

Informatie over behandelingen en mondgezondheid kunt u vinden op de websites: www.allesoverhetgebit.nl  en  www.tandarts.nl

Voor verdere informatie wat te maken heeft met de afhandeling van uw rekening kun u terecht bij https://www.infomedics.nl/

‘zeg maar ons ding’

Algemene tandheelkundige zorg houdt in dat wij er – samen met u – naar streven uw mond gezond te maken en te houden. Dat wil zeggen dat er geen ontstekingen aanwezig zijn, uw gebit cariësvrij (geen gaatjes) en pijnvrij is en dat de mondhygiëne op peil is. Onder de algemene tandheelkundige zorg valt ook de preventieve tandheelkunde. Dit houdt in dat wij mondhygiëne instructies en voedingsadvies geven en mondhygiëne behandelingen uitvoeren.

Ook het periodiek maken van röntgenfoto’s om op tijd problemen vast te stellen of te voorkomen hoort bij deze fase van de tandheelkundige zorg. Wanneer uw tandarts op de röntgenfoto’s problemen constateert zullen deze door middel van bijvoorbeeld restauraties, wortelkanaalbehandelingen en eventueel kronen en bruggen of prothetische voorzieningen worden behandeld.

Zo zorgen wij ervoor dat uw mond in de basis gezond is. Wij helpen u hierbij door een controletermijn met u af te spreken en u op te nemen in het zogenaamde oproepsysteem. Dit betekent dat u van ons een herinneringskaartje krijgt als het tijd is voor uw periodieke controle. Op deze manier kunnen wij u met regelmaat controleren, onderhoud aan uw gebit verrichten en bijsturen waar nodig. U heeft echter zelf de verantwoordelijkheid om een afspraak te maken en op gezette tijden uw gebit te laten controleren.

Wanneer is een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk?

Een wortelkanaalbehandeling kan om verschillende redenen uitgevoerd worden. Een veel voorkomende situatie is die met hevige kiespijn. Het levende deel (pulpa) van de tand/kies is dan dermate ontstoken (pulpitis) dat de tandarts de zenuw verwijderd om de patiënt van de pijn af te helpen. Door de wortelkanaalbehandeling wordt het afsterven van de pulpa niet afgewacht en kan een mogelijke ontsteking rondom de wortelpunt voorkomen worden. De wortelkanaalbehandeling heeft ook een iets betere prognose als er zich nog geen bacteriën diep in het wortelkanaal hebben gevestigd.

De wortelkanaalbehandeling is er dan op gericht de bacteriën uit het wortelkanaal te verwijderen en natuurlijk om te voorkomen dat ze daar weer in binnendringen. Na het schoonmaken van de wortelkanalen zal ook de ontsteking rondom de wortelpunt kunnen genezen en het bot weer kunnen teruggroeien. Een wortelkanaalbehandeling wordt een endodontologische behandeling of kortweg endo genoemd. De behandeling vindt over het algemeen plaats onder verdoving en is zonder acute ontsteking bijna altijd pijnloos uit te voeren!

Uiteindelijk zijn de wortelkanalen gevuld en de ontsteking aan de wortelpunt (apex) is bijna verdwenen. In werkelijkheid duurt het vaak een half jaar voordat duidelijk de eerste verbeteringen te zien zijn en het kan wel enkele jaren duren voordat de ontsteking helemaal verdwenen is. De klachten verdwijnen over het algemeen wel binnen enkele weken tot maanden. Met de behandelmicroscoop krijgt de tandarts tijdens een behandeling beter zicht op het werkgebied in de mond van de patient. Bij diverse tandheelkundige behandelingen kan de microscoop zijn dienst bewijzen.

In onze praktijk wordt gebruik gemaakt van zo’n behandelmicroscoop. Vooral bij wortelkanaalbehandelingen is de microscoop door de sterke vergroting en ingebouwde verlichting een welkom instrument. Wortelkanalen die met het blote oog nauwelijks te zien zijn, worden met een microscoop eenvoudiger opgespoord, en daarna gemakkelijker en beter gereinigd. Hierdoor wordt de kwaliteit van wortelkanaalbehandeling verbeterd.

© tandarts.nl / Auteur JW Vaartjes.

Tandjes tellen

Wij zijn een echte familie praktijk, kinderen komen bij ons in een rustige omgeving en we nemen de tijd om uit te leggen wat een halfjaarlijkse controle is; tandjes tellen. Ook de behandelingen worden eerst uitvoerig uitgelegd, de materialen die we gebruiken laten we zien. We zorgen zo dat er geen (evt vervelende) verrassingen ontstaan. Er is een gezellige wachtkamer met genoeg te doen en te lezen voor de kleintjes.

Wil je je spreekbeurt over de tandarts doen?

Flits helpt jou met je spreekbeurt!

Wat leuk dat jij je spreekbeurt over de tandarts wil doen.

Klik  spreekbeurt tandarts    en Flits, de tandartslamp geeft je alle informatie die je nodig hebt om jouw spreekbeurt interessant te maken.

Een stralende lach

Bij ons kunt u ook terecht voor cosmetische tandheelkunde met de meest geavanceerde technieken werken wij met u aan een stralende, gezonde lach. Maar niet iedereen is van nature gezegend met mooie tanden. Ons ervaren team kan zeker iets voor u doen! Cosmetische tandheelkunde, het verfraaien van gebitten. Of u nu wittere tanden wilt, een enkele tand wilt laten verbeteren of een complete gebits-makeover verlangt, u bent aan het juiste adres. We kunnen gebruik maken van schildjes op de tanden van zowel plastisch materiaal (composiet) direct vervaardigd aan de stoel, of we maken facings van kunststof of porselein.

Ook het bleken van de tanden is bij ons in praktijk mogelijk. De meest gebruikte manier om uw tanden te bleken is met behulp van een bleeklepel en bleekgel. In eerste instantie zal de tandarts uw mond onderzoeken om te beoordelen of uw mond en tandvlees gezond zijn. Daarna zal hij een afdruk van uw gebit maken met behulp van een bitje en een pasta die hard wordt. Vanuit de afdruk worden bleeklepels gemaakt die precies om uw tanden passen. Wij geven u alle uitleg die nodig is. Een mooie mond siert elk gezicht.

Hoe ziet gezond tandvlees eruit?
Gezond tandvlees heeft een roze kleur en ligt stevig om de tanden en kiezen. Gezond tandvlees is vastgehecht aan de tanden en kiezen; alleen bij de rand van het tandvlees zit een smalle, ondiepe ruimte tussen het tandvlees en de tanden en kiezen. Deze ruimte wordt een pocket genoemd en is bij gezond tandvlees hooguit 3 mm diep. Gezond tandvlees bloedt niet bij het poetsen en het schoonmaken tussen de tanden met bv. tandenstokers of het eten.

Hoe ziet ontstoken tandvlees eruit?
Ontstoken tandvlees kan rood, slap en gezwollen zijn. Ook kan het gaan bloeden bij het poetsen of het eten. Maar deze verschijnselen zijn lang niet altijd aanwezig. Dus als uw tandvlees niet gaat bloeden bij het poetsen of eten, wil dat nog niet zeggen dat het tandvlees gezond is.

De tandarts of mondhygiënist kan tandvleesontsteking opsporen met een z.g.n. pocketsonde. De pocketsonde wordt hiertoe in de pocket , de smalle ruimte tussen het tandvlees en de tanden en kiezen, geschoven; als daarbij bloeding optreedt, is het tandvlees ontstoken.

Hoe ontstaat tandvleesontsteking?
In de mond zitten ontelbare hoeveelheden bacteriën. Die bacteriën, het gaat om vele verschillende soorten, hechten zich vast aan de tanden en kiezen. De laag bacteriën op de tanden en kiezen heet tandplaque. Tandplaque is zacht en kleverig en heeft een witte of gele kleur. Daardoor is het moeilijk te zien. De bacteriën in de tandplaque veroorzaken tandvleesontsteking. Ook gaatjes worden trouwens veroorzaakt door tandplaque.
Tandplaque kan op den duur verkalken en wordt dan tandsteen genoemd.

Is tandvleesontsteking schadelijk?
Het blijkt dat de meeste mensen de tandplaque niet goed verwijderen van de tanden en kiezen. Daardoor hebben de meeste mensen tandvleesontsteking.
Gelukkig richt de tandvleesontsteking meestal geen schade aan het tandvlees of aan het kaakbot dat daaronder zit. In dat geval wordt de ontsteking van het tandvlees gingivitis genoemd.

Wat kunt u zelf doen bij gingivitis en wat doet de tandarts of mondhygiënist?
U heeft gelezen dat de aanwezigheid van tandplaque op de tanden en kiezen de oorzaak is van gingivitis. Behandeling van gingivitis richt zich dan ook op het verwijderen van die tandplaque. Tandsteen verhindert dat de tandplaque volledig kan worden weggehaald. Daarom is het belangrijk dat niet alleen de tandplaque maar ook het eventueel aanwezige tandsteen van de tanden en kiezen wordt verwijderd.

Bij gingivitis zit het tandvlees nog volledig vast aan de tanden en kiezen. Er zijn dan geen verdiepte pockets aanwezig. De tandplaque zit bij gingivitis dus alleen boven de tandvleesrand. Die tandplaque kunt en moet u zelf volledig verwijderen door een goede mondhygiëne.
De tandarts of mondhygiënist kan u uitleggen hoe u de tandplaque het beste kunt weghalen m.b.v. een tandenborstel, ragers, tandenstokers.

Als er ook nog tandsteen op de tanden en kiezen zit, moet de tandarts of mondhygiënist die weghalen.
Door een goede dagelijkse mondhygiëne, zo nodig gecombineerd met het verwijderen van tandsteen door de tandarts of mondhygiënist, zal gingivitis binnen enkele weken geheel verdwijnen.
De roodheid en zwelling zijn dan weg en het tandvlees zal niet meer bloeden bij het poetsen of eten. Door een goede dagelijkse mondhygiëne kunt u voorkomen dat er opnieuw gingivitis ontstaat.

 

 

Wie krijgt parodontitis?
Lang niet alle mensen die tandvleesontsteking hebben, krijgen ook parodontitis. Dit komt o.a. doordat van persoon tot persoon verschillende soorten en aantallen bacteriën in de tandplak voorkomen. De agressiviteit van de bacteriën kan sterk verschillen. Daardoor zal de tandplaque van de ene persoon veel schadelijker zijn dan die van een ander. Ook de algemene weerstand tegen bacteriën in de tandplaque speelt een belangrijke rol. Roken vermindert de weerstand tegen bacteriën in de tandplaque. De soorten bacteriën in de tandplaque en de weerstand tegen die bacteriën bepalen voor een belangrijk deel of iemand parodontitis krijgt. Overigens is de werking van het afweersysteem voor een groot deel erfelijk bepaald. Mede hierdoor kan parodontitis familiair voorkomen.

Hoe weet u of u parodontitis heeft?
Parodontitisproblemen kunnen zijn; het tandvlees is rood en gezwollen. Ook kan het gaan bloeden bij het poetsen of eten. Het tandvlees kan op den duur gaan terugtrekken. Een vieze smaak of een slechte adem kunnen duiden op parodontitis.
In een gevorderd stadium van afbraak van het kaakbot zullen de tanden en kiezen los gaan staan en kan er ruimte tussen komen. Parodontitis geeft overigens zelden pijnklachten.
Maar vaak zijn deze verschijnselen afwezig. Daardoor kan parodontitis lang onopgemerkt blijven.

De tandarts of mondhygiënist kan echter met zekerheid vaststellen of u parodontitis heeft. Hiertoe wordt een pocketsonde in de pocket geschoven. Omdat het tandvlees ontstoken is, zal er een bloeding optreden, maar bovendien zal bij parodontitis een verdiepte pocket worden gemeten.
Op röntgenfoto’s kan vervolgens worden vastgesteld of, en hoeveel, kaakbot is afgebroken rondom de wortels van de tanden en kiezen.

Wat kunt u zelf doen bij parodontitis en wat doet de tandarts of mondhygiënist?
Bij parodontitis heeft het tandvlees losgelaten van de tanden en kiezen. Er zijn dan verdiepte pockets aanwezig. De tandplaque, en eventueel ook tandsteen, zit dan niet alleen boven de tandvleesrand maar ook onder de tandvleesrand in de verdiepte pockets.
De tandplaque boven de tandvleesrand kunt en moet u zelf verwijderen door een goede mondhygiëne.
De tandplaque onder de tandvleesrand kunt u niet zelf verwijderen. Dat zal de tandarts of mondhygiënist moeten doen. Het verwijderen van de tandplaque, en eventueel ook tandsteen, uit de verdiepte pockets wordt de professionele gebitsreiniging genoemd. Meestal wordt de professionele gebitsreiniging onder plaatselijke verdoving uitgevoerd.
Als uw mondhygiëne goed is en als door de professionele gebitsreiniging alle tandplaque en tandsteen uit de pockets kan worden weggehaald, zal het tandvlees genezen en volledig vasthechten aan de tanden en kiezen. Daardoor zijn er geen verdiepte pockets meer. Door de combinatie van een goede mondhygiëne en professionele gebitsreiniging kan parodontitis dus verdwijnen. De roodheid en zwelling zijn dan weg en het tandvlees zal niet meer bloeden bij het poetsen of eten. Als de parodontitis is verdwenen, zal er geen kaakbot meer worden afgebroken. Het kaakbot dat verloren is gegaan, komt helaas niet meer terug.

Door een goede, dagelijkse mondhygiëne kunt u voorkomen dat er opnieuw parodontitis ontstaat.

Wanneer is een operatieve behandeling nodig bij parodontitis en hoe wordt die uitgevoerd?
Als verdiepte pockets erg diep zijn of als zij niet goed bereikbaar zijn, kan er tandplaque en tandsteen achterblijven na de professionele gebitsreiniging. Het tandvlees blijft ontstoken en de pockets blijven verdiept. Om die pockets toch goed te kunnen reinigen, is het nodig dat een operatieve behandeling wordt uitgevoerd aan het tandvlees. Zo’n operatieve behandeling heet een flap operatie.
Bij een flapoperatie wordt, onder plaatselijke verdoving, het tandvlees losgemaakt van de tanden en kiezen. Daardoor zijn de tandplaque en het tandsteen veel beter zichtbaar en goed bereikbaar voor verwijdering. Na de reiniging wordt het tandvlees weer rond de tanden en kiezen gehecht. Het tandvlees zal daarna genezen en volledig vasthechten aan de tanden en kiezen. Er zijn dan geen verdiepte pockets meer. Door een flapoperatie kan ook een vergevorderde parodontitis tot staan worden gebracht.

Door een goede, dagelijkse mondhygiëne kunt u voorkomen dat er opnieuw parodontitis ontstaat.

Voor sommige mensen is een bezoek aan de tandarts niet prettig omdat zij bang zijn voor de tandarts. Heeft u dat ook, dan is het goed te weten dat u niet de enige bent. Laat dit u er niet van weerhouden om toch te komen. Stel een tandartsbezoek niet uit. Wie vinden het belangrijk u op uw gemak te stellen. U doet er goed aan met ons over uw angst te praten. We nemen ruim de tijd voor u en bespreken eerst wat er eventueel nodig is. Door bijvoorbeeld een lichte verdoving en nieuwe technieken hoeft u geen pijn te voelen. We zorgen ervoor dat een behandeling zo prettig mogelijk verloopt.

Angst voorkomen is belangrijk. Wij adviseren om uw kinderen al vroeg mee te nemen naar onze praktijk, zelfs al voordat ze behandeling nodig hebben. Zo kunnen ze wennen aan de tandartsomgeving en maken ze op speelse wijze kennis met de beweegbare stoel, de instrumenten en de medewerkers.

Wat je de tandarts kunt vragen om angstgevoelens te beperken
• meer tijd voor je uittrekken dan gebruikelijk is.
• de eerste keer alleen maar kijken of een foto maken.
• alles van te voren goed uitleggen, zodat je weet wat er gaat gebeuren.
• je alle instrumenten laten zien en uitleggen waarvoor ze gebruikt kunnen worden.
• je tijdens de behandeling precies vertellen wat hij gaat doen en hoe lang het nog duurt.
• je laten meekijken met een spiegeltje (of juist niet!).
• stoppen met de behandeling zodra jij je hand opsteekt.
• je walkman laten meenemen met je favoriete muziek.
• je iets laten vasthouden (favoriete knuffeldier, sjaal)
• andere oplossingen aandragen waardoor je angstgevoelens afnemen.
• Verdoving en kalmering

Tandglazuur is hard en slijt langzaam. Toch slijt uw gebit in de loop van de jaren. Bijvoorbeeld door het verkeerd gebruik van een tandenborstel of door tandenknarsen. Mechanische slijtage wordt dat genoemd. Slijtage door chemische invloeden komt van zuren in voeding. Dit verschijnsel heet tanderosie. Bij tanderosie wordt het tandglazuur opgelost door zuren uit dranken, voedingsmiddelen of het maagzuur. Tanderosie is een serieus probleem; het glazuur kan op termijn geheel oplossen. Eenmaal verdwenen glazuur komt niet meer terug.

Een behandeling van tanderosie is er, maar in een vroeg stadium is dit meestal niet nodig. Het voorkomen van (uitbreiding van) tanderosie is echter belangrijk om problemen voor te zijn. Als het glazuur op de kauwvlakken van de tand of kies volledig is opgelost en het tandbeen (dentine) is bereikt kan dit leiden tot overgevoelige tanden en kiezen en pijn bij kauwen.

In deze gevallen zal de tandarts proberen om met eenvoudige middelen, bijvoorbeeld met witte vullingen (composiet), het gebit weer zo goed mogelijk te herstellen. Bij ernstig aangetaste tanden en kiezen, of bij verandering van het uiterlijk. In deze gevallen zal de tandarts proberen om met eenvoudige middelen, bijvoorbeeld met witte vullingen (composiet), het gebit weer zo goed mogelijk te herstellen. Bij ernstig aangetaste tanden en kiezen, of bij verandering van het uiterlijk van de tanden en kiezen kan soms behandeling met inlays, kronen of facings nodig zijn.

We zullen samen de mogelijkheden bespreken het eerste onderdeel van de behandeling van gebitslijtage is een behandelplan maken, deze maken wij aan de hand van gips afdrukken van u mond, dus voor de behandeling kan beginnen maken wij eerst een nauwkeurig plan