Preventie in de tandheelkunde is vooral gericht op het voorkomen van cariës (gaatjes) en tandvleesproblemen. Wij vinden het daarom belangrijk dat u regelmatig op controle komt, zodat we tijdig kunnen bijsturen of ingrijpen om problemen te voorkomen en een behandelstrategie te bepalen die bij u past. Wij willen onze patiënten motiveren en begeleiden in de verzorging van hun gebit. Want de belangrijkste preventieve maatregel is een goede mondhygiëne. Voor uitgebreidere behandelingen aan het tandvlees kunnen wij u verwijzen naar de mondhygiëniste of parodontoloog. Bij de controle wordt gekeken naar uw tanden, uw tandvlees en kaak. Vaak wordt ook tandsteen en aanslag verwijderd. Bij de controle kunnen röntgenfoto’s worden gemaakt om te controleren op cariës. Op het computerscherm kunt u meekijken naar de foto’s.

Als u een prothese heeft zien we u graag iedere 2 jaar op controle. Het tandvlees, de tong en de kaak worden zo regelmatig gecontroleerd op afwijkingen en de prothese op pasvorm en slijtage.

Bij kinderen is er veel aandacht en voorlichting voor poetsen (dit wordt gedaan door ouders en/of verzorgers) en voeding. Er worden soms fluoride behandelingen gegeven om gaatjes te voorkomen.  Sealen van de blijvende kiezen worden vaak gedaan (laklaagjes) om gaatjes in de groeven te voorkomen.

Meer tips voor mondverzorging?

Kijk dan eens op de volgende websites:

TIPS VOOR EEN GEZOND GEBIT

Kies voor drie hoofdmaaltijden per dag, zodat u minder behoefte heeft aan tussendoortjes.
Gebruik maximaal vier keer per dag iets tussendoor.
Eet maximaal een- of tweemaal per dag zuur fruit.
Drink frisdrank en andere zure dranken met mate.
Poets uw tanden tweemaal per dag met fluoridetandpasta.
Gebruik dagelijks stokers of ragers om de ruimten tussen uw tanden en kiezen te reinigen